Architect in jouw (ver)bouwproject

DDI Architecten is dé partner voor jouw project. Of je nu een woning wil renoveren, een aanbouw wil realiseren of een nieuwbouwproject wil starten. We denken met je mee, adviseren vanuit onze expertise en ontwerpen een passende oplossing. Vervolgens begeleiden we je door het (ver)bouwtraject. Zo zorgen we samen voor een fijn proces en een mooi resultaat.

Architect nodig? vul je gegevens in

Waar wij het
verschil maken

Bij DDI Architecten hebben we een breed portfolio aan projecten. We ontwerpen zonder signatuur, maar altijd vanuit jouw wensen en eisen. Dat vinden we belangrijk, omdat we zo tot een ontwerp komen dat werkt voor jóu.

  • Kennismaken
  • Ontwerpen
  • Vergunningen en aanbesteding
  • Bouwbegeleiding

FAQ

Vragen uit onze branche

Waarom zou ik een architect inschakelen voor mijn project?

Een architect helpt je om je ideeën om te zetten in een creatief en functioneel ontwerp dat past binnen je wensen en budget. Daarnaast zorgt een architect voor de juiste vergunningen, houdt rekening met regelgeving en begeleidt, indien gewenst, het bouwproces van begin tot eind. 

De kosten variëren afhankelijk van het type project. DDI architecten rekent een vast tarief per uur en schat per project in hoeveel uur we hiervoor nodig denken te hebben. Een duidelijke offerte vooraf helpt om de kosten transparant te maken. 

  1. Kennismaking: Bespreking van wensen en budget.
  2. Ontwerp: Voorlopig ontwerp, gevolgd door definitief ontwerp.
  3. Vergunningen: Aanvragen van benodigde vergunningen.
  4. Aanbesteding: Selectie van de aannemer en opstellen van het contract.
  5. Bouw: Coördinatie van de bouwfase en toezicht op de voortgang.
  6. Oplevering: Het project wordt gecontroleerd en opgeleverd. 

Een offerte is een indicatie van de kosten en kan aangepast worden als er wijzigingen zijn in het project. Je hebt altijd de mogelijkheid om over de voorwaarden te overleggen voordat je akkoord gaat. 

Afhankelijk van de aard van het gebouw kunnen verschillende vergunningen nodig zijn, zoals een omgevingsvergunning voor bouwen, milieuvergunningen of brandveiligheidsvergunningen. 
Of je een ruimtelijke of bouwtechnische vergunning nodig hebt is te vinden op omgevingswet.overheid.nl. Als architect kunnen we adviseren en beoordelen of je een vergunning nodig hebt, door het ontwerp af te toetsen aan de gemeentelijke bestemmingsplannen en bouwvoorschriften. 

Een architect helpt je door het vergunningsproces, stelt de benodigde documenten op, en zorgt ervoor dat het ontwerp voldoet aan de lokale wet- en regelgeving. Daarbij pakt de architect het contact met de gemeente op en zorgt dat de opdrachtgever geen omkijken heeft naar het verkrijgen van de vergunning.  

Duurzaam bouwen omvat het gebruik van energiezuinige materialen, prefab bouwmethodes, herbestemming, hernieuwbare energiebronnen, groene daken, en waterbeheer-systemen zoals regenwateropvang etc. Indien gewenst kunnen we het hebben over de innovaties die aansluiten op jouw wens en interesses. 

Prefab bouwen biedt de mogelijkheid om bouwdelen zoals wanden, vloeren en daken in de fabriek te produceren, wat zorgt voor snellere bouwtijd en minder bouwafval. Zie voor meer informatie ook de tiktok 

Je kunt je eigen aannemer kiezen. De architect kan je wel helpen bij het selecteren van de juiste aannemer of het aanbestedingstraject begeleiden. 

Let op de ervaring, referenties, vergunningen, en de communicatie van de aannemer. Zorg ervoor dat deze goed begrijpen wat je wensen zijn en dat de prijs en kwaliteit in balans zijn. 

In een aanbestedingstraject stelt de bouwkundige een bestek op, nodigt verschillende aannemers uit om een offerte in te dienen, en kiest samen met jou de beste aanbieder op basis van prijs, ervaring en kwaliteit

Een architect brengt creativiteit en vakmanschap in je bouwplannen. Hij of zij luistert naar jouw wensen en vertaalt deze naar een uniek en functioneel ontwerp dat perfect past bij jouw stijl en de mogelijkheden van het pand of perceel. Door de ervaring van de architect kunnen ze onverwachte, innovatieve oplossingen bedenken die je zelf misschien niet had overwogen, en zorgen ze ervoor dat elke ruimte optimaal wordt benut. Of het nu gaat om het creëren van een open, lichte sfeer of het slim integreren van duurzame elementen, een architect zorgt ervoor dat jouw verbouwing niet alleen praktisch is, maar ook visueel indrukwekkend. 
Daarbij kan de architect het gehele bouwproces coördineren en samen met de aannemer het proces controleren. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van de verbouwing, maar ook de waarde van je eigendom. Kortom, een architect maakt je verbouwing efficiënter, mooier en waardevoller. 

Kies een architect die ervaring heeft met het type project dat jij voor ogen hebt en waarvan de werkwijze past bij jouw visie. Het is belangrijk om een architect te vinden die goed naar jouw wensen luistert. Daarbij is de persoonlijke klik belangrijk. Het is een leuk, maar intensief proces. In onze beleving is het de taak van de architect u hierin goed te ondersteunen, adviseren en begeleiden. Een fijne samenwerking is hierin erg belangrijk.  

Een architect is verantwoordelijk voor het ontwerp en de coördinatie van het project, terwijl een aannemer de bouw uitvoert op basis van de plannen van de architect.

Een architect zorgt voor een uitvoerbaar ontwerp dat niet alleen functioneel is, maar ook voldoet aan de bouwvoorschriften en jouw wensen op een creatieve en efficiënte manier invult. 

Een omgevingsvergunning is een vergunning die je nodig hebt voor het bouwen, verbouwen of slopen van een pand. Het is vaak nodig als je iets aan de bestaande situatie wilt veranderen. 

Een architect helpt door duurzame keuzes te maken, materialen efficiënt te kiezen en het ontwerp te optimaliseren om zo onverwachte kosten tijdens de bouw te voorkomen. 

Trends zijn onder andere duurzaam bouwen, flexibele indelingen, groene daken, en het gebruik van energiezuinige technieken zoals warmtepompen en zonnepanelen. 
Maar denk ook aan het toekomst bestendig maken van bestaande woningen door de huizenmarkt. Of het bouwen van mantelzorgwoningen 

Een duurzaam ontwerp houdt rekening met energie-efficiëntie, het gebruik van duurzame materialen, en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van het gebouw. De architect kan dit realiseren door slimme energiebesparende oplossingen en groene bouwmethoden toe te passen. 

De architect kan advies geven over renovaties, isolatie, hergebruik van materialen, en het integreren van duurzame energiebronnen om het gebouw energiezuiniger te maken. 

De architect adviseert je over materialen die passen bij je budget, duurzaamheidsdoelen en de esthetische uitstraling van het project. Ze zorgen ervoor dat de gekozen materialen praktisch en kosteneffectief zijn. 

Prefab bouwen kan de bouwtijd aanzienlijk verkorten, de kosten verlagen en de kwaliteit verbeteren, doordat onderdelen in een gecontroleerde fabriek worden gemaakt. De voorbereiding vraagt meer aandacht, maar hierdoor worden problemen in de bouw weggenomen.  

Als je wil verbouwen of nieuwbouwen, moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Deze vergunning is nodig om te mogen bouwen volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en het omgevingsplan. 

 

Stap 1: Voorbereiding 

Laat een bouwtekening, constructieberekening en eventueel een duurzaamheidsadvies opstellen. 

Check of het plan binnen het omgevingsplan past. Zo niet? Dan kan er een planwijziging of afwijking nodig zijn. 

 

Stap 2: Aanvraag indienen 

Wij dienen de aanvraag digitaal in via het Omgevingsloket. 

Voeg alle benodigde stukken toe: bouwtekeningen, constructieberekeningen, situatietekening, enz. 

 

Stap 3: Beoordeling door de gemeente 

De gemeente stuurt de aanvraag naar verschillende adviseurs (zoals ruimtelijke ordening, welstand, brandveiligheid, milieu). 

Zijn alle adviezen positief? Dan gaat de vergunning door. 

Bij vragen of onduidelijkheden vraagt de gemeente aanvullende informatie aan. De procedure wordt dan tijdelijk gepauzeerd. 

 

Stap 4: Beslistermijn 

De gemeente heeft 8 weken om een besluit te nemen. 

Deze termijn mag één keer met 6 weken verlengd worden. 

In sommige gevallen verzoekt de gemeente om aanvullende informatie. Op dat moment wordt het termijn gepauzeerd. Wanneer de stukken aangeleverd worden gaat de beslistermijn weer lopen.  

Na goedkeuring wordt de vergunning verleend. Bij afwijzing kun je bezwaar maken. 

Willem-Jan van Ginkel

Architect

Peperstraat 21A
5171EC Kaatsheuvel

0416-745416

Sint Annastraat 198C
6525 GX Nijmegen

024-3030885